Gastcollege Participatie bij Hogeschool van Amsterdam

scroll down

"Grote steden hebben te maken met veelzijdige vraagstukken en complexe uitdagingen op het gebied van leefbaarheid, duurzaamheid, inclusie, bereikbaarheid en veiligheid. Dat vraagt om professionals die grip hebben op een divers stakeholdersveld van burgers, bestuurders en bedrijven”. Op de website omschrijft de Hogeschool van Amsterdam met deze zinnen het belang van de deeltijdmaster Urban Management. Zo staan wij er ook in. Het is namelijk precies het speelveld waar wij ons bij Awareness in begeven. Erg leuk dus dat we door de docent van deze deeltijdmaster gevraagd werden een gastcollege over participatie te verzorgen!

Participatie als input voor democratisch proces?

In twee uur tijd vertelden onze adviseurs Eric en Hannet meer over de dynamiek van ons werkveld aan de deelnemers. De deelnemers staan zelf met het ene been in de theorie en met het andere in de weerbarstige praktijk. Tijdens het gastcollege gingen Hannet en Eric vooral het gesprek aan over wat participatie nu eigenlijk is (en dus ook wat niet). De stelling 'Participatie is een proces voor het mede vormgeven van het beleid, waarbij de opbrengst van participatie de input is voor het democratisch proces' zorgde voor een boeiend gesprek over de relatie tussen participatie enerzijds en de parlementaire democratie anderzijds.

Inspirerende middag

Hopelijk hebben we met dit gastcollege en onze voorbeelden uit de praktijk de deelnemers verder geholpen. Wij vonden het in ieder geval een inspirerende middag. Eigenlijk is na dit college maar één conclusie mogelijk: wat een complex en boeiend vak hebben we toch!

Wil je op de hoogte blijven?